Cultureel Centrum Baktchoro, Tsjaad

Wat als de dichtstbijzijnde school op meer dan een uur wandelen ligt? Dan breng je de school toch gewoon naar je dorp! Dat is het opzet van het Cultureel Centrum Thomas Van Aquino in Baktchoro dat sinds kort kan rekenen op de steun van Proma. Baktchoro ligt in het zuiden van het Afrikaanse Tsjaad aan de grens met Kameroen.

Jongens en meisjes tussen 6 en 18 jaar uit de omliggende dorpen kunnen terecht in de bibliotheek van dit centrum en vrouwen leren er lezen en schrijven.

De jongeren vinden er alle boeken die leeftijdsgenoten op school gebruiken en leren zo alles wat ze anders op school zouden leren. De vrouwen zijn vaak jonge weduwen of vrouwen die op jonge leeftijd uitgehuwelijkt zijn. Na een opleiding van drie jaar helpen de vrouwen andere vrouwen. Zo groeit onder de vrouwen het bewustzijn dat het belangrijk is hun dochters naar school te sturen.

Om het centrum draaiende te houden is er natuurlijk geld nodig. Voor de aankoop van didactisch materiaal bijvoorbeeld. De bijdrage van de jongeren is niet voldoende, vermits het curriculum regelmatig verandert en de collectie uitgebreid moet worden. Steeds meer jongeren vinden immers de weg naar het centrum. Ook de leerkrachten en begeleiders van de jongeren hebben een duwtje in de rug nodig zodat ze het beste van zichzelf kunnen blijven geven.

Doe jij je duit in het zakje voor Baktchoro? Vermeld 2014/42 Baktchoro in de mededeling van je overschrijving.

ProjectenProjecten AfrikaVorming jongerenVorming volwassenen

Print Friendly, PDF & Email