Lukemi, D.R. Congo

LukemiIn Lukemi, in de periferie van de Congolese stad Kikwit, hunkert de jonge bevolking naar een degelijke vorming. Net daarom openden de Broeders van Tiberiade er het sociaal en educatief centrum Portioncule. De lokale bevolking en enkele buitenlandse vrijwilligers steken er dagelijks de handen uit de mouwen.

De inwoners kunnen boeken en magazines consulteren en uitlenen in de bibliotheek van het centrum. Met jouw steun zorgt Proma voor een verloning voor de bibliothecaris en voor de aankoop van nieuwe abonnementen op tijdschriften. Zo blijven de mensen in dit afgelegen gebied op de hoogte van de actualiteit. Buiten de schooluren, zoals tijdens de paas- en zomervakantie, kunnen jongeren in Portioncule terecht voor vormingssessies zodat ze na de vakantie met wat extra bagage terug naar school kunnen.

Maar er is meer. Met de steun van Proma kent het centrum ook studiebeurzen toe aan jongeren in het lager, middelbaar en hoger onderwijs uit Lukemi. Dit schooljaar steunen we 9 leerlingen in de lagere school, 7 leerlingen in de middelbare school en 2 studenten in het hoger onderwijs. Hun families hebben de grootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en net daarom springen wij hen te hulp om de schoolkosten te betalen. Portioncule richt zich voornamelijk op jongeren, maar ook weduwen krijgen de nodige aandacht. Zij krijgen een landbouwopleiding zodat ze kunnen voorzien in de behoeften van hun gezin.

De afgelopen maanden investeerden we in de aankoop van zonnepanelen voor het centrum. Een grote maar belangrijke investering. Zo is het centrum immers zeker van elektriciteit en dit op een duurzame en goedkope manier.

Portioncule brengt Lukemi tot leven, een initiatief dat Proma vzw maar al te graag steunt.

Lukemi in ProMagazine.

Vermeld 2012/31 Lukemi in de mededeling van je overschrijving.

ProjectenProjecten AfrikaStudiebeurzenVorming jongeren

Print Friendly, PDF & Email